Ремонт котла. Він клацає, але не загоряється. Що робити?

- 09 грудня, 2020

Коли ми повертаємося додому, кожен з нас сподівається, що все працює справно. Але виходить, що котел не працює, а тільки клацає, а не загоряється. Поломка газового обладнання доставляє незручності. Що стосується його експлуатації, то за правилами газовики повинні провести технічний огляд і оцінити стан обладнання. Однак це не гарантія того, що вони виявлять всі можливі несправності в роботі. оскільки вони не несуть відповідальності за щоденне відвідування клієнтів. Тому завдання будь-якого власника газового обладнання - стежити за станом самого обладнання і знати, що саме потрібно враховувати. Ремонт котла

Давайте розберемося, чому котел клацає і видає інші звуки при гарячому водопостачанні. Вчасно з'ясувавши причини сторонніх звуків, можна запобігти більш серйозним дефектам, а також збільшити термін служби обладнання.

Поширені причини шуму в газовому обладнанні

Нове обладнання працює практично безшумно, але через деякий час можуть з'явитися сторонні звуки. Це ознака того, що газовий котел несправний, виявити це можна при:

1.Формується шкала  .

2.Дефекти  вентилятора.

3.Зношені  комплектуючі обладнання.

4.Заводський  дефект.

5.Неправильне  регулювання або монтаж газового обладнання.

Щоб зрозуміти, чому газовий котел видає гучний шум, можна тільки уважніше прислухатися до звуків, які він видає. Якщо джерелом шуму є безпосередньо газове обладнання, то потрібно стежити, щоб рівень води не перевищував норму, або навпаки, менше, ніж очікувалося. Якщо звуки надходять з радіатора або трубопроводу, однією з ймовірних причин є повітря, який надходить в систему, які повинні бути ліквідовані. Будь-які незнайомі шуми в насосі свідчать про заводський дефект.

Клацання котла, почуті з інтервалами, свідчать про те, що є місце для проблем з вентилятором. Якщо котел шипить або свистить, це говорить про скупчення накипу в особливо великих кількостях. При розриві насоса цей елемент часто потрібно замінити. Подача газу в систему потрібно регулювати регулярно, не бажано, щоб був сильний тиск.

Дефекти газовідвідного вентилятора

Коли сторонні звуки звучать через рівні проміжки часу, це говорить про необхідність перевірки вентилятора. Шум котла може бути через це. Завдання вентилятора - систематизувати роботу системи, що видаляє дим. Це видаляє продукти згоряння з газового обладнання з тією силою, яка необхідна для забезпечення гарантованої безпеки.

Вентилятор бере участь в очищенні системи від залишків продуктів згоряння, продуваючи її. А ще він видаляє дим і чим довше буде працювати обладнання, тим сильніше буде знос кулера. Не виключено, що проблема викликана тривалим терміном служби. Можливо, вам просто потрібно буде змінити кулер, встановивши той, який є новішим. Також не виключено, що причиною швидкого зносу вентилятора може бути верхня частина пристрою, яка розташована над пальником. Під впливом високих t мастило підшипника може швидко висохнути, що в результаті викликає миттєвий знос. Щоб усунути цю проблему, потрібно буде замінити вентилятор.

Не виключено, що причина в тому, що вентилятор забитий пилом. Але його легко можна видалити, прийнявши такі заходи:

1.Огляньте  вентилятор.

2.Якщо  на ньому занадто багато пилу, видаліть його.

3.Уважно  огляньте леза, які розташовані під корпусом, усуньте бруд і пил.

4.Коли  ви видалили всі забруднення, змастіть підшипники.

Якщо ці дії не допомогли, замініть деталь на нову. З питань заміни слід звернутися до майстра, який спеціалізується на ремонті ГВП обладнання. Якщо вчасно і грамотно провести заміну деталей, які зазнали зносу, то необхідність в придбанні нового обладнання відпаде.

Накип на стінках теплообмінника

Теплообмінник бере участь в перенаправленні тепла: газ спалюється, а тепло направляється на воду. Коли вода має високу жорсткість, система опалення не захищена від утворення накипу. Щоб видалити осад з відкладень на стінках, для цього необхідно періодично влаштовувати хімічне промивання системи опалення, а також чистку теплообмінника.

Необхідні хімічні речовини для прання можна купити в магазині. Деякі вдаються до народних методів і використовують для цього 4% оцет. Після того як деталі будуть очищені, їх необхідно промити водою.

Що стосується самої проблеми, то виявити її можна буквально через 15-20 хвилин після запуску обладнання. Звуки в котлі можуть з'являтися через те, що дренаж, через який проходить вся рідина, звужується. В результаті з'являється пара і дрібні бульбашки. Шкала є джерелом зниження ККД ГВП обладнання, знижує його тепловіддачу і зносостійкість.

Щоб очистити агрегат від нальоту, рекомендується використовувати хімічні препарати, що містять соду і подібні речовини. Цю процедуру можна проводити і без допомоги майстра. Для цього необхідно зняти теплообмінник, зняти кожух і від'єднати труби, які підключені до обладнання. Потім вливають спеціальним хімічним складом, залишаючи його на 2-5 годин для повного ефекту.

Низький рівень води в ГВП

Коли по системі опалення починає циркулювати недостатня кількість рідини, обладнання починає шуміти, оскільки перегрівається. Це призводить до утворення повітряних пробок всередині, які перешкоджають правильному руху води в системі. Провітрювання системи призводить до несправності газового обладнання. Якщо рівень води в трубах низький, утворюється повітряна пробка. Нагрівальні прилади в цьому випадку можуть частково остигають, і вода перестає правильно рухатися по системі, через що перегрівається. Характерною ознакою є тупий свист або виття котла.

Це обумовлює ряд дефектів:

1.Циркуляція  рідини зменшується або припиняється зовсім.

2.Котел  автоматично відключається через перегрів.

Повітря може надходити в опалювальну установку по ряду причин:

  •  внаслідок порушень герметизації при ремонті;

  • через порушення цілісності системи;

  • відведення води з контуру гарячого водопостачання.

Щоб відновити роботу обладнання, потрібно правильно налаштувати терморегулятор. Також необхідно переконатися в правильності його установки, при необхідності додати воду до потрібного рівня, відрегулювати її подачу і рух.

Уникнути скупчення повітря можна, тільки влаштувавши добре герметичну систему. Хоча це кропітка дорога робота, але вона допоможе позбутися від сторонніх шумів в обладнанні.

Наслідки низького кров'яного тиску

Тиск може знижуватися по ряду причин, а саме:

1.Внаслідок  витоку води.

2.Через  проблеми з розширювальним баком котла.

3.У зв'язку  з тривалою перервою в подачі електроенергії.

4.У зв'язку  з неправильним монтажем і подальшим налагодженням газового обладнання.

Коли тиск в системі падає, обладнання починає видавати гучні звуки. Потрібно спочатку перевірити, чи є протікання в системі опалення. Справитися з цим завданням просто, досить скористатися звичайною серветкою, якою потрібно протерти всі стики і з'єднання. Як тільки ви знайдете джерело протікання, усуньте його.

 поврежден газовий котел

Помітивши падіння тиску в системі, техніка відразу перестає працювати, тому що блокується автоматикою. Через низький рівень води система перегрівається, це фіксується датчиками і потім обладнання автоматично вимикається.

Скачки тиску можуть бути викликані тріщинами в розширювальному бачку або теплообміннику. Щоб встановити їх розташування, потрібно видалити всю рідину з системи, а потім за допомогою компресора закачати в неї повітря. Там, де є мікротріщини, звідти просочиться повітря з характерним свистом. Мікротріщини свідчать про знос і необхідність повної заміни.

Проблема з'являється через часте промивання системи з використанням хімічних сполук, внаслідок різкого підвищення тиску в магістралі або гідравлічних ударів. Якщо є можливість зняти і відремонтувати теплообмінник, спробуйте ущільнити мікротріщини. Для того щоб уникнути подібних дефектів, необхідно регулярно оглядати котел, а також рекомендується встановити додаткове обладнання, яке допоможе контролювати тиск. Норма для тиску в котлі - 1, 5-2 атмосфери.

Неправильна установка і настройка агрегату

Якщо котел був неправильно встановлений, можна почути характерне виття клапана або байпаса. Найбільш ймовірна причина - неправильно розподілене навантаження. Коли робоча потужність газового котла вище норми, через надлишок тиску починають з'являтися вібрації, і насос брязкає. Якщо при нагріванні або охолодженні чути звук, схожий на вплив металу на метал, то це говорить про некомпенсованих розширеннях тепла в пристрої. Причиною може бути те, що були неправильно встановлені навісні кронштейни радіатора.

Якщо ви знаєте, чому котел постійно клацає або видає свисток, то в першу чергу перевіряйте настройки.

Спливає і клацає при включенні котла

Коли з'являться клацання від котла, а також стуки, попси та інші сторонні шуми, необхідно відразу приступати до пошуку проблеми. Основний блок 2-х контурного газового котла - це триходовий клапан. Він перерозподіляє потоки при включенні гарячого водопостачання. Якщо причина в ньому, то деталь слід замінити.

Також причиною натискань може стати блок запалювання. Гучні звуки, а саме клацання в котлі або ваті, можна почути при тривалому запаленні іскри. Потім газ накопичується у великих обсягах і запалюється при займанні. Необхідно організувати діагностику агрегату і всіх його компонентів окремо: пальника, запалювання, електрода, контактів і з'єднань.

Засмічення гніту також може викликати дивні звуки. Під час займання обладнання стукає, що свідчить про засмічення гніту або димоходу. Проблема особливо характерна для напівавтоматичного обладнання. Слід уважно оглянути гніт і якщо ви помітили засмічення, то почистити його. Ремонт котла

Щоб переконатися в засміченні шахти димоходу, перевірте наявність протягу:

1.Піднесіть  запалений сірник до вікна управління або вентиляції.

2.Якщо  полум'я йде в сторону - тяга знаходиться в межах норми, якщо вона згорить рівномірно, то необхідна чистка.

Почистити шахту можна і самостійно, але щоб повністю виключити засмічення, краще звернутися у відповідні служби. В автоматичних моделях проблема із запалюванням може бути пов'язана з засміченим електродом. Деталь потрібно буде очистити і встановити в 3-4 мм від пальника.

Газовий котел клацає, але не загоряється: як позбутися?

Розглянувши найважливішу проблему, яка може турбувати в найнесподіваніший момент, залишається з нею боротися. Коли ви чуєте клацання, коли запалюєте котел, але обладнання не загоряється, ми вже з'ясували, що цьому може сприяти ряд факторів.

Хорошим варіантом усунення несправностей може бути перетворення відкритої системи водопостачання в закриту. Так вода буде кипіти набагато менше, незрозумілих шумів у вигляді клацань, відповідно, теж стане менше. Також він забезпечить додатковий захист металевих деталей від вапна або корозії.

Якщо ви помітили, що котел став дуже галасливим , це говорить про необхідність звернутися за допомогою до майстра. Він детально вивчить вашу проблему і усуне її в найкоротші терміни. Сильний шум від котла вимагає негайної обробки за допомогою. Причини, за якими є клацання, хлопки, потріскування, виття та інші звуки, насправді набагато більше, ніж може здатися. Деякі проблеми незначні і впоратися з ними можна самостійно, але є й такі, які без допомоги майстра точно не можуть бути вирішені. А якщо ви зіткнулися відразу з декількома поломками, то для цього потрібні певні грошові витрати, але все краще, ніж покупка нового газового обладнання для ГВП.

Стаття від майстра ремонту побутових газових котлів сервісу "Ремонт57".


Коментарі (0)

    Зміст: